Zonnepanelen en dakveiligheid
Van plan om zonnepanelen op je dak(en) te plaatsen? Let dan goed op!
De belangstelling onder vastgoedbeheerders en gebouweigenaren, zoals gemeenten, VvE’s en woningcorporaties, voor zonnepanelen op daken is door de energietransitie de afgelopen jaren sterk gegroeid. Bij het plaatsen van al deze zonnepanelen wordt te weinig rekening gehouden met dakveiligheid met grote risico’s voor aansprakelijkheid voor eigenaren en vastgoedbeheerders tot gevolg. Maar hoe zorg je ervoor dat het dak met zonnepanelen een veilige plek is én blijft?
Edgar Veenman belicht in een Q&A de complexiteit van dit actuele onderwerp en legt volgens het drie stappen-expert-plan uit, hoe je het duurzaamheidsrendement van zonnepanelen én de veiligheid op daken op elkaar afstemt.
Tegen welke risico’s kunnen gebouweigenaren aanlopen bij het plaatsen van zonnepanelen op het dak?
Om te beginnen zijn er de risico’s die van invloed zijn op de staat van het dak. Een zonne-installatie en de bijbehorende ballast drukt zwaar op het dak. Wie onvoldoende rekening houdt met de draagkracht van het dak, kan met instortingsgevaar te maken krijgen.
Ook de staat van de huidige dakbedekking is belangrijk. Het is bijvoorbeeld niet handig om PV-panelen te plaatsen op dakbedekking die nog maar drie jaar meekan. Bij verouderde dakbedekking ligt de kans op lekkages door plaatsing van een zonne-installatie namelijk veel hoger. Ontstaat er daadwerkelijk een lekkage, dan is het veel moeilijker om vast te stellen waar die zit. Doordat er langer water naar binnen druppelt en het dak verzadigd raakt, is de gevolgschade veel groter.
Overigens is er ook bij nieuwe daken altijd een risico op dakbeschadiging. De werkwijze en expertise van de zonnepaneleninstallateur spelen daarbij een belangrijke rol. Wordt er onvoldoende rekening gehouden met de windbelasting, dan kunnen de panelen van het dak waaien. Worden de zonnepanelen niet goed aangesloten, dan kan er brand ontstaan. Tijdens onze dakinspecties zien we regelmatig kabels liggen in plassen water, en dat terwijl er duizenden volts doorheengaan. Wat ons betreft mag daar veel meer aandacht voor zijn.
Welke risico’s zijn er nog meer te benoemen behalve fysieke schade aan dak, dakbedekking en gebouw?
Gebouweigenaren staan er niet vaak bij stil, maar behalve zonnepanelen staan er nog tal van andere installaties op het dak. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen, koelinstallaties, bliksembeveiliging gsm-installaties, maar ook gevelonderhoudsliften ten behoeve van glasbewassing. Vanuit haar wettelijke zorgplicht is de gebouweigenaar verplicht om voor een veilige werkomgeving op het dak te zorgen.
Tot onze grote schik zien we steeds vaker situaties waarbij veiligheidskabels, -systemen en -hekken zijn weggehaald om zonnepanelen te plaatsen. Of dat gevelonderhoudsinstallaties niet meer goed inzetbaar zijn. Het is natuurlijk mooi om je dak tot de rand te vullen met PV-panelen, maar het duurzaamheidsrendement is al snel verdwenen als je aansprakelijk wordt gesteld voor arbeidsongevallen op het dak. Zo’n risico wil geen enkele gebouweigenaar lopen.
Hoe voorkom je als gebouweigenaar veiligheids- en aansprakelijkheidsrisico’s bij de plaatsing van zonnepanelen?
Bij Veenman Dakveiligheid werken we vanuit ons drie stappen-expert-plan (zie afbeelding). Dit plan houdt rekening met alle facetten van een veilig en duurzaam dak. Gelukkig is er al steeds meer aandacht voor veilig ontwerpen en veilig installeren. Onze experts denken bijvoorbeeld mee over legplannen van zonnepanelen, en beoordelen ze. Verder geven we veiligheidsadviezen voor het installeren en leiden we installateurs op om het valgevaar te minimaliseren.
Een onderwerp waar helaas nog te weinig aandacht voor is, is het onderhoud na plaatsing. Hoe zorg je ervoor dat je duurzame dak met zonnepanelen een veilige plek is en blijft, zodat mensen die er werken, ook duurzaam inzetbaar blijven? Bij Veenman Dakveiligheid vinden we het belangrijk om ook die aspecten in onze adviezen mee te nemen. Samen gaan we voor dakveiligheid, dakduurzaamheid en dakkwaliteit.
Wil je meer informatie over zonnepanelen plaatsen op daken en het behouden van een veilig en een duurzaam dak? Meld je vandaag nog aan voor een gratis Ontbijt Workshop omtrent dit thema op 12 juni. Bekijk hier het gehele programma en meld je vandaag nog aan.
Meer weten over het thema zonnepanelen en dakveiligheid?
Lees hier verder.